Dana 27.5.2022. godine u dvorani Hotela Park Boutique Varaždin, organizirali smo Simpozij pod nazivom „Usluge za zaštitu mentalnog zdravlja građana Varaždina – povezivanje, informiranje, zagovaranje“.

Nakon uvodnih govora od strane predstavnika Udruge, i upućene podrške održavanju takvih događaja od strane gradskog vijećnika Obadića , a zatim i zamjenika gradonačelnika, M. Markovića, uslijedilo je izlaganje profesora Nine Žganeca sa Studijskog centra socijalnog rada o Integraciji socijalnih usluga – izazovi i modeli. Nadalje, izlagačica Irena Stipešević Rakamarić, doktorica medicine, specijalistica medicine javnog zdravstva sa Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, održala je izlaganje na temu 17 godina zaštite mentalnog zdravlja na primarnoj razini u ZZJZ Varaždinske županije – lako dostupna interdisciplinarnost. Njeno izlaganje dodatno je upotpunila doktorica Mateja Grizelj na temu Sveobuhvatni izvanbolnički tretman bolesti ovisnosti i s njima povezanih zaraznih bolesti. Doktorice su predstavile i neke od novih aktivnosti koje ZZJZ provodi, a jedna od njih je i KLOK – klub liječenih ovisnika o kocki, a što je zaista jedan od rijetkih tretmana dostupnih na području cijele RH.

Nakon izlaganja pozvanih predavača, održali smo dvije radionice. Ono što je specifično, u jednoj od grupa sudjelovali su predstavnici građana te je zaista vrijedno bilo vrijedno na koji način, odnosno iz koje perspektive građani vide aktualne probleme, poteškoće, resurse, ali i potencijalna rješenja u području zaštite i očuvanja mentalnog zdravlja, a iz koje perspektive istom pristupaju stručnjaci koji se time bave.

Vrijednost održavanja ovakvog Simpozija slikovito je prikazao i jedan od sudionika u anonimnim evaluacijama:

“Mogu reći da je ovo upoznavanje i umrežavanje stručnjaka iz različitih područja bilo više nego korisno. I naravno treba nastaviti i dalje razvijati ovu suradnju prema zaključcima koje smo danas iznjedrili.J edan od simpozija gdje smo dobili KONKRETNE informacije koje će nam koristiti u daljnjem radu, da znamo kuda poslati korisnike i koje usluge koja udruga/institucija provodi.”

Da je Simpozij odjeknuo i u našoj bližoj zajednici govori u prilog i naše gostovanje na VTV-u.

Zahvaljujemo svima koji si prisustvovali ovom Simpozijj te se veselimo daljnoj suradnji te novim aktivnostima :)

IMG_20220527_094843
IMG_20220527_102503