Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studenog 2023. godine, udruga “Uz vas” iz Varaždina i „Krav Maga Hrvatska“ organizirali su dvosatnu radionicu samoobrane za žene pod nazivom “Ne budi žrtva – brani se sama.”
Ova inspirirajuća radionica održala se u Centru za odgoj i obrazovanje“ Tomislav Špoljar“, a na njoj je sudjelovalo četrdesetak žena različitih dobnih skupina koje su željele naučiti osnove samoobrane i osnažiti se za zaštitu vlastite sigurnosti.
Instruktor Vladislav Marušić, certificirani stručnjak Krav Maga sustava samoobrane i bliske borbe, vodio je žene kroz niz tehnika samoobrane. Sudionice su pokazale veliki interes za učenje kako se zaštititi od različitih oblika napada, a njihova koncentracija i predanost bila je očita tijekom cijelog programa.
Iako je jasno da se dvosatna radionica ne može smatrati dovoljnom za potpuno usvajanje tehnika samoobrane, važno je napomenuti da je osjećaj samopouzdanja koji sudionice steknu tijekom ovakvih događaja neprocjenjiv. Mnoge žene možda i ne znaju prepoznati nasilje ili se osjećaju nespremno zaštititi sebe, ali ovakve radionice pružaju im osjećaj da ipak postoje alati koje im mogu pomoći da se obrane od potencijalnih nasilnika, neovisno jesu li oni dio njihove obitelji, jesu li im poznati ili nepoznati.
Osim fizičkih tehnika, radionicom je također naglašena važnost prevencije nasilja i promicanja svijesti o sigurnosti među ženama. Edukativni aspekt ali i svijest o tome da žene moraju preuzeti i same odgovornost za vlastitu sigurnost, je vrlo važno, jer bolje razumijevanje vlastite sigurnosti može spriječiti potencijalno opasne situacije.
Ovaj događaj naglašava važnost borbe protiv nasilja nad ženama i pruža nadu da će se zajedničkim naporima moći stvoriti sigurnije okruženje za sve žene. Žene su žrtve brojnih kaznenih djela -a tamna brojka je izuzetno visoka. Žene nisu samo žrtve obiteljskog nasilja, već su napadane od kolega, suradnika, mušterija u trgovini, nepoznatih osoba pri izlasku. Jako je važno osvijestiti kako i žene imaju moć – ako ne da recipročno odgovore na napad, da se zauzmu za sebe i brane.
 Radionice poput ove osiguravaju da žene budu bolje pripremljene za zaštitu sebe i svojih bližnjih
“Uz vas”  zahvaljuje organizaciji  „Krav Maga Hrvatska“ na održanoj radionici, kao i Centru za odgoji obrazovanje“Tomislav Špoljar“ na ustupljenom prostoru.
Prikupljene donacije će biti uplaćene na račun Doma za žrtve obiteljskog nasilja „Utočište Sv. Nikola“  .
Svim sudionicama zahvaljujemo na ukazanom povjerenju i pozivamo vas na daljnje aktivnosti udruge „Uz vas“!
                                                                                                                                       Za udrugu „Uz vas“:
                                                                                                                              Renata Sever, dipl. soc. radnica
obrani se sama 4
obrani se sama 3
obrani se ama 2
previous arrow
next arrow

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)